zaterdag 19 november 2011

Waterloopbos


Bij het Waterloopbos heb je eigenlijk je GPS niet nodig, je volgt gewoon de witte pijltjes. Het WATERLOOPBOS is een onderdeel van het Voorsterbos.
Vanaf 1950 tot 2002 heeft het Waterloopkundig Laboratorium het bos gebruikt om proeven te doen op het gebied van de waterhuishouding. Bij elke proefopstelling (welke op schaal in het bos gebouwd) is een infobord te vinden. Zo zijn in het bos de Deltawerken berekend en ontworpen, en ook de havens van Lagos en Vlissingen. Een stelsel van kanalen en sloten voerde het benodigde water aan vanuit het 5 meter hoger gelegen randmeer. Was de opdracht voltooid, dan bleef de proefopstelling in het bos achter. De natuur ging vervolgens haar eigen gang. Op de aangevoerde materialen als zand en grind vestigden zich onverwachte planten. En zo liggen de overblijfselen van de proeven nog steeds in het bos, en worden daar steeds meer een onderdeel van. Op elk infobord moet je gegevens verzamelen waar waarden aan gekoppeld zijn. Een hele grappige wandeling en leuk om te de verwaarloosde proefopstellingen te zien en hoe de natuur hier zijn gang heeft kunnen gaan.
Voor de stash moet je jammer genoeg weer de auto in om ergens anders te parkeren en na een kleine wandeling een taluut af te moeten om bij de stash te kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten